Lakatos Mónika és a Cigány Hangok – meglepetés vendégekkel ( Magyarország )

Babel Camp szabadtéri színpad - július 23. péntek 21:00

Elsöprő lendületű oláh cigány zene

Lakatos Mónika budapesti oláh cigány családban született, énekelni édesapjától, a közösség tagjaitól tanult. Az ország az 1996-os „Ki mit tud?” alatt ismerte meg nevét és hangját, melyre tudta nélkül nevezték be, és amelyet romák között elsőként meg is nyert.

Az autentikus roma népzene kivételes előadója, törékeny termetéből elsöprő intenzitással tör elő a mélyen átélt zene. Több formációban is vendégszerepelt, majd 2004-ben alapította meg férjével, Rostás Mihály „Mazsival” a Romengo együttest, később pedig életre hívta első szóló albumát Romanimo címmel. Turnézott Európa-szerte, Dél-Amerikában és Ázsiában is, zenéje pedig több alkalommal is bekerült a World Music Charts Europe legjobb tíz albuma közé.

A Cigány Hangokat azért hívta életre, hogy a hagyományos oláh cigányzene gyors, lüktető, sodró lendületű arcát mutassa be, oly módon, hogy a ritmushangszerekre épülő, többszólamú vokális zene őserejét a maga letisztultságában ismerjék meg a hallgatók. A zenekar különlegessége, hogy a tagösszetétel a koncerteken mindig változik, így szinte minden koncert egyszeri élményt nyújt. A mostani koncertjükön ezen felül még Babeles vendégzenészekre is számíthatunk!

Mónikát 2007-ben a marseilles-i Babel Med Fesztiválon Anna Lindh díjjal, 2013-ban a Mediawave Fesztiválon Párhuzamos Kultúrákért díjjal jutalmazták. 2014-ben Nemzetiségekért Díj Miniszterelnöki elismerésben részesült. 2019-ben bekerült a Kult50-be, a Fidelio Magazin által abban évben a magyar kultúrára legnagyobb hatásúnak ítélt 50 művész közé. 2020-ban Mónika cigányok közt elsőként nyerte el a WOMEX Életműdíját, ami a világzene legnagyobb kitüntetésének számít.


Lakatos Mónika koncertje az NKA Halmos Béla Program támogatásával valósul meg.

Partnereink