Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/babelsou/fesztival2021.babelsound.hu/lib/settings/class.settings.php on line 32

Katrīna Dimanta és Móser Ádám

Pince Jazz klub - július 21. szerda 19:30

Lett-magyar koprodukció a műfajok közti határtalanság jegyében

Katrīna Dimanta Lettország fővárosából, Rigából érkezik hozzánk. Zenészcsaládból származik, szüleivel és hat testvérével már gyerekként együtt énekeltek és muzsikáltak a családi folkzenekarban. A hegedű és a cselló mellett játszik harmonikán, furulyán, ukulelén és a hagyományos lett citerán, a koklén is. Katrīna számos népszerű lettországi zenekarral zenélt már együtt, 2014-ben például az Aarzemnieki együttessel képviselte hazáját az Eurovíziós dalfesztiválon. Elhivatott folkzenészként foglalkozott diaszpórákban élő lett gyerekekkel az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Brazíliában, megismertetve velük Lettország kultúráját, folklórját. Szerte a világon fellépett már különféle fesztiválokon, rendezvényeken.

A Babel Soundon most először muzsikál. Erőteljes énekhangja, sugárzó személyisége energiával tölti be a teret, saját magát hegedűn illetve ukulelén kísérve egy gyönyörű zenei utazásra invitál minket. Saját szerzeményei mellett tradicionális lett népdalokon keresztül mesél nekünk a Lettországban nagy becsben tartott népszokásokról, ünnepekről, és még a lett néptánc néhány lépését is megtanítja nekünk. Senki ne legyen szégyenlős táncra perdülni!

A koncertet egy igazi Babeles együttműködés teszi még különlegesebbé: Móser Ádám tangóharmonikás, akit a tangó és a sanzon iránti szenvedélyéről ismerhetünk, kettejük közös kíváncsisága és nyitottsága által vezérelve csatlakozik Katrinához a színpadon, és néhány dalt ebben a műfajokon átívelő koprodukcióban adnak elő. Ádám így mutatja be saját magát: „A zenében, amit írok és játszom, a szabadság a legfontosabb. Sokféle szabadság egyszerre. Francia-balkán-klezmer-tangónak hívom. A tangó nekem a kultúrák találkozásáról szól, ahogyan a sanzon is. Hagyományok törésvonalai mentén születő feszültségről, annak feloldásáról. Szenvedélyről, életről. Mindkettőben a végtelen nyitottságot szeretem, hogy műfajilag nem lezártak. És minden mögött ott az improvizáció, ami segít kifejteni ezt a kulturális sokszínűséget.”

A két zenész az idei Babelen találkozik és zenél először együtt! Elbűvölően izgalmas koncertnek ígérkezik...
Partnereink