Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/babelsou/fesztival2021.babelsound.hu/lib/settings/class.settings.php on line 32

Déri András / Mysterium Cosmographicum ( Magyarország )

Babel Camp nagyterem - július 20. kedd 18:00

A négy őselem témája egy kimeríthetetlen világot nyitott meg számára, ahol most az univerzum mikro-makro dimenziói, tudatos és tudattalan síkjai között keresi az összefüggéseket, ami alatt a tánc mint rituálé, szakrális közösségi esemény kezdte el érdekelni. A tánc, mint ősi spirituális eszköz lehetőséget nyújt a kapcsolatteremtésre egymással, magunkkal, a múlttal, jelennel és jövővel. Egy kereső ember törekszik harmóniába kerülni önmagával, a bennünk lévő és bennünket körülvevő végtelen dinamikák káoszában megteremteni a kozmoszt.

Déri András az NKA Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégiumának támogatásával folytatja azt a kutatást, amit 2015-ben Szatmári György experimentális zenésszel az Orkesztika Alapítvány Mozdulat 100+ rezidens programja keretében bemutatott „Elemek” produkciójával megkezdett. Az alkotó-munkába Varga Zsolt szaxofonost hívta még meg.

DÉRI András

// Kis kora óta gyakorolja az urban dance különféle táncstílusait. Tanulmányai alatt megfordult a prágai Duncan Centre-ben, a Rotterdam Dance Academy-n és 2014-ben végzett a P.A.R.T.S.-on (Performing Arts Research and Training Studios) Brüsszelben. Jelenleg a német CocoonDance társulattal dolgozik projektszerűen a nemzetközi szabadúszás és önálló alkotói munka mellett. A 2019-ben az L1 Egyesület rezidens művésze, majd 2020-tól tagja. Többek között dolgozik/ott Juhász Katával, Fülöp Lászlóval (Timothy and the Things), Daniel Linehan-nal (B/USA), Rózsavölgyi Zsuzsával, Jan Jakuballal (CZ) stb.

Fő témái és érdeklődési területei: az élő zenével való interakció, a zene és a tánc kapcsolata („Kör-háromszög”, „Research on the moment in one note”), improvizációs eszközök, struktúrák, rendszerek, koreográfiai játékok („Research on the moment from more perspective”, „Talea”), analitikusan és ösztönösen a mozgás minőségek kutatása („Elemek”, „Ocean”).Munkásságát az innovatív, kutatói szemléletre, más művészeti ágakkal és szakterületekkel, kultúrákkal dialógusra törekvő valamint egy holisztikus spirituális irányultság motiválja. Ennek fényében célja a műfaj-, szerepbeni, (zenész-táncos, néző-előadó, előadás-installáció) kategóriák definícióinak és a színházi tér konvencióinak újragondolására tett kísérlet.

SZATMÁRI György

// Önképző zenész, zeneszerző, hangmérnöki ismeretekkel. Leginkább az imporvizatív zenélés és komponálás érdekeli (mindenféle természettudomány mellett). A modern elektronikus, repetitív zenék mellett vonzza az akusztikus hangszerekkel történő alkotás is. A „soundpainting” technika felfedézésével és megismerésével új dimenziók nyíltak meg számára az élő, rögtönzött összművészeti alkotás terén. Nagyon szívesen dolgozik együtt táncosokkal színházi környezetben, igen inspirálónak tartja a közös, interaktív alkotást, a mozgással irányított rögtönzött zenét.

VARGA Zsolt

// Budapesti zenész, zeneszerző, multiinstrumentális hang- és mozgásművész. Szaxofonosként improvizálva a budapesti MCLoevky és Bálványos Társulattal érdeklődési köre hamar zene/hang alkotásra irányult különféle területeken (irodalom, képző-, mozgásművészet) művészekkel kollaborálva. Számos magyar elektronikus és elektroakusztikus zenei projekt (mint Desert Chaos, Limited Timpani), a McTrippenTrop funk és free jazz big bandben való zenélés mellett az utóbbi években munkájának fő fókusza Ladjánszki Márta kortárs táncos és koreográfussal való kollaborációján van mint zenész/zeneszerző. Mindemellett az L1 Egyesület elnöke 2011 óta.

• Aktualizált szereposztás/stáb

Koncepció/koreográfia/tánc: Déri András

Zeneszerző/előadó: Szatmári György, Varga Zsolt

Mentor: Ladjánszki Márta

Fény: Pete Orsolya / Rimóczi Balázs

Produkciós munkatárs: L1 Egyesület

A produkció az NKA Imre Zoltán Program támogatásával valósul meg.
Partnereink